När du flyttar ut:

Utflyttning

Hyresvärden utför en besiktning när lägenheten är tom och utstädad. Detta gäller även eventuella förråd och balkonger. Besiktningen görs för att bedöma lägenhetens skick och för att kontrollera att den är välstädad. Alla åtgärder hyresgästen vill göra av lägenheten ska ske innan besiktningen. Detta kan vara skador på tapet, fettfläckar eller plugghål. Skador som inte åtgärdas eller onormalt slitage kan hyresvärden kräva hyresgästen på ersättning för. Lämna kvar lampor och städmaterial till besiktningen. Detta för att besiktningen ska kunna genomföras och eventuell städning åtgärdas under besiktningstillfället. Bortmonterade takuttag ska sättas tillbaka. Lämna gardinfästen, hatthylla och brandvarnare som tillhör lägenheten. Se till att alla lägenhetsnycklar finns och kan återlämnas. Saknas nycklar måste detta meddelas innan besiktningstillfället. Glöm inte att säga upp hushållselen. Innan besiktningen ska hela lägenheten vara välstädad, även balkong och förråd.

Om en städfirma anlitas för utstädningen av lägenheten bör de närvara vid besiktningen av städningen. Det rekommenderas även att hyresgästen tar reda på var som ingår i flyttstädningen hos den städfirma de anlitar, då detta varierar mellan de olika firmorna.

Hyresgästen är skyldig att visa lägenheten för den eller de som ska flytta in, detta kan behöva göras flera gånger. Detta gäller även om lägenheten hyrs ut i andra hand