Din skyldighet:

Felanmälan

När det fel som uppkommit i lägenheten inte kan åtgärdas av hyresgästen själv får hyresgästen istället göra en felanmälan till hyresvärden. Felanmälningar sker via hemsidan, under fliken ”Felanmälningar”, eller på telefon. Telefonnummer under kontorstid: 090-12 23 30. Telefonnummer vid akuta problem efter kontorstid: 070-663 67 19.

Väggar och golv

Det är inte tillåtet att borra hål i badrummets väggar och golv. Detta beror på att dessa väggar vanligtvis har ett speciellt tätskikt för att förhindra att fukt kommer in i väggen och orsakar skador. I lägenhetens övriga väggar är det viktigt att inte göra för många och för stora hål. Expanderskruvar får inte användas. Detta för att inte bli ersättningsskyldig vid avflyttning. Det är bättre att använda tavelkrokar. Fettfläckar på tapet räknas som onormalt slitage och hyresgästen blir ersättningsskyldig vid flytt. Därför är det viktigt att ha gavel på sängen och även skydd vid långsidan om sängen står vid en vägg.

Sätt möbeltassar på stolar, fåtöljer och bord för att undvika att repa golvet. Möbeltassar som hamras in i möbels ben håller bättre än möbeltassar med lim.

Fixa själv

Vid fel i lägenheten får hyresgästen göra en felanmälan. Detta kan ske på hemsidan eller via telefon till kontoret. Vissa fel kan dock hyresgästen åtgärda själv. Här följer några vanliga fel som hyresgästen själv kan försöka åtgärda.

Badrum

– Stopp i handfatet? Kontrollera silen och vattenlåset innan du felanmäler. Hyresgästen ansvarar för att rengöra från vattenlås och röret upp till silen.

– Stopp i golvbrunnen? Rensa bort hår och dylikt, på och under gallret i golvbrunnen innan du felanmäler. Golvbrunnen i badrummet går ofta att öppna i botten eller lyfta upp, så hår kan tas bort under.

Kök

– För att fläkten ska fungera så bra som möjligt rekommenderas att rengöra fläktfiltret minst en gång i månaden tex. genom att lägga filtret i hett vatten och diskmedel över natten. Spola sedan ut ordentligt.

– Vattnet rinner undan sakta? Använd en vaskrensare och pumpa bottenventilen på avloppen.

El

– Strömmen fungerar inte i lägenheten? Kontrollera först säkringarna i lägenheten.

– Lamporna lyser inte? Kontrollera att kontakten till takbelysningen är rätt inkopplad. Om det finns tre hål kan den vara felvänd. Kontrollerna också att glödlamporna och lysrören fungerar. Byt alltid både lysrör och glimtändare innan du felanmäler.

Lås

– Om fönservreden eller låset till balkongdörren kan de smörjas med smörjmedel.