
Information till dig som bor hos oss
Vi önskar att du ska trivas som hyresgäst hos oss, och att du känner dig trygg och väl omhändertagen. Tillsammans skapar vi en atmosfär där du och dina grannar trivs med varandra. Nedan hittar du viktig information till dig som hyresgäst. Om du undrar över någonting är du välkommen att kontakta oss.
-
Vi vill att alla som bor hos oss ska trivas och känna trygghet med sitt boende. För att detta ska uppnås är det viktigt att visa hänsyn och omtanke om varandra. Vi behöver hjälpas åt för att skapa en trivsam och trygg boendemiljö. Därför har vi trivselregler som en hjälp på vägen.
Ljud och buller
Var schyst mot grannen och håll en låg ljudnivå på TV, musik och andra ljudkällor, särskilt mellan 22.00 och 07.00.
Undvik att reparera, borra eller göra annat högljutt arbete efter kl. 21.00.
Om du störs av en granne, försök prata med dem först om hur du upplever det. Blir det inte någon förbättring eller om det inte är möjligt är det är viktigt att du hör av dig till oss så att vi kan agera för att komma till rätta med problemet. Ju mer konkret du kan vara desto bättre, tänk var, när, hur och vilka? Vi lämnar aldrig ut uppgifter om vem som anmält en störning till den som stört.
Upplever du fara för dig eller någon annan ringa 112 och begär polisen om läget är akut.
Rökning
För att förebygga brand och av hänsyn till allergiker är det inte tillåtet att röka i gemensamma utrymmen som tillexempel trapphus, förråd, källare, hiss och tvättstugor. Detsamma gäller utanför våra entréer. Fimparna tar du förstås hand om, dom ska inte slängas på marken.
Tänk på att rökning på balkongen och uteplatsen kan skapa obehag för dina grannar och bör därför undvikas.
Rökningen får inte skada lägenheten. Om till exempel tapeterna blir skadade och måste bytas ut, kan du bli ersättningsskyldig.
Husdjur
Se till att ditt husdjur inte stör grannarna. Husdjur ska vara kopplade i våra gemensamma utrymmen. Kanske ha du grannar som är rädda så visa hänsyn.
Lämna inte husdjur obevakade gäller både inne och ute.
Se till att ditt husdjur inte smutsar ner i allmänna utrymmen som tillexempel trapphus och på gården. Plocka alltid upp efter ditt husdjur.
Tänk på att vissa djur, som ormar och spindlar, kräver särskilt tillstånd från Länsstyrelsen.
Tvättstuga och torkrum
Tvättstugan och torkrummet är till för alla hyresgäster, se till att den lämnas i rent skick efter användning. Den som kommer och tvättar efter dig ska inte behöva börja med att städa.
Boka tvättid på tvättlista eller med cylinder. Respektera gällande tvättider och boka endast en tvättid per gång. Om tvättiden inte har påbörjats inom en timme kan någon annan använda tiden.
Innan du börjar tvätta bör du kontrollera att dina kläder inte har några utstickande byglar, spännen eller liknande. Samt kontrollera tvättmaskinen och torktumlaren efter vassa och kvarglömda föremål.
När du tvättat klart plocka bort din tvätt direkt. Kasta skräp, torka av maskinerna både ut- och invändigt, tvättmedelsfacket ska rengöras från tvättpulver och sköljmedel. Rengör bänkar, filter i torkskåp och torktumlare, sopa och våttorka golvet. Lämna alla luckor på maskinerna öppna.
Den städutrustning som finns i tvättstugan tillhör Svekilag Fastigheter och får inte tas därifrån. Saknas någon städutrustning eller om någon maskin inte fungerar gör du en felanmälan så vi får åtgärda det.
Trapphus
Trapphus ska hållas fria från lösa föremål, tillexempel möbler, skohyllor och kartonger. Barnvagnar och cyklar får inte heller förvaras i trapphusen, då detta hindrar framkomlighet och kan utgöra en säkerhetsrisk vid brand. Säkerheten går alltid först, därför kan vi komma att flytta föremål som placeras i trapphuset utan förvarning.
Dom som sköter vår trappstädning behöver också komma åt för att kunna göra ett bra jobb.
Grillning
Grilla gör du med fördel ute på gården. En del av våra fastigheter har särskilda grill- och uteplatser där grillar antingen kan ställas eller redan finns på plats.
Det är inte tillåtet att grilla med träkol, gasol eller engångsgrill på balkong eller uteplats. Detta beror på den stora brandrisk som detta medför.
Vill du grilla på balkongen är det okej att använda elgrill.
Visa hänsyn till dina grannar när du grillar så de inte blir störda av matos och rök.
Balkong
Det är inte tillåtet att förvara brandfarliga saker, till exempel däck och brännbara vätskor på balkongen.
Du behöver själv ta bort snö och is från din balkong då det kan utgöra en fara för andra.
Vi vill inte att du dammar dina mattor eller liknande från balkongen då det lätt kan flyga damm och smuts till grannen.
Det är helt okej att du sätter upp blomlådor men de ska sitta på insidan så dom inte ramlar ner och skadar någon.
Mata inte fåglar från din balkong lämna inte heller sopor på balkongen då det lockar till sig fåglar.
Kontakta oss om du funderar på att sätta upp nät runt din balkong eller uteplats.
Källsortering
Genom att sortera dina sopor bidrar du till en bättre miljö och minskad påverkan på klimatet.
Dina hushållssopor sorterar du och slänger i rätt sopkärl.
Svekilag Fastigheter har inte egna återvinningsstationer. Vi önskar istället att våra hyresgäster sorterar sina sopor och tar dem till återvinningsstationer. Detta gäller färgat- och ofärgat glas, papper, kartong, metall, tidningar och plast.
Miljöfarligt avfall, batterier, kemikalier och liknade måste hanteras på rätt sätt när det ska kasseras. Hyresgästerna hänvisas att utnyttja de allmänna återvinningscentralerna.
En del av fastigheterna har soprum och andra har soptunnor på fasighetens gård. I soprum får sopor, tex. stora kartonger, inte lämnas utanför soptunnorna. Soptunnor utomhus måste gå att stänga. I händelse att soptunnorna är för fulla och inte går att stänga; försök trycka ner soporna eller gör en felanmälan.
För mer information, www.vakin.se
-
Den hyresgäst som står skriven på kontraktet ansvarar för lägenheten samt för övriga som bor i eller kommer på besök. Du behöver ta hand om din lägenhet och se till att inga onödiga skador uppkommer på den.Om lägenheten missköts eller om grannar störs kan ditt hyreskontrakt komma att sägas upp.
-
Var rädd om dina nycklar. Om du tabbar bort en nyckel till lägenheten eller allmänna utrymmen som till exempel tvättstugan får du själv stå för kostnaden för låsbyte samt eventuella merkostnader. Om du har låst dig ute ringer du vårt kontor eller journummer. Vi öppnar endast för dig som är kontraktsinnehavare och du behöver kunna legitimera dig.
-
Under hela kontraktstiden behöver du ha en giltig hemförsäkring. För att du inte ska riskera att bli ersättningsskyldig vid skada, brand, översvämning eller liknande är det viktigt att ha en hemförsäkring till ditt boende. Dessa typer av skador täcks inte av fastighetsägarens försäkring.
-
Du, som hyresgäst rekommenderas att kontrollera att brandvarnaren är fungerande en gång i månaden. Det gör du genom att trycka på testknappen på brandvarnaren, om du hör en signal betyder det att den fungerar. Du ansvarar själv för byte av batterier och rengöring.
-
Uppsägningstiden för en motorvärmarplats, carport eller garage är tre månader. Antal parkeringsplatser för besökande är olika i olika fastigheter. Parkeringsbevakning sker på samtliga av våra fastigheter.
Om någon utan lov står på din hyrda parkering kontaktar du parkeringsbolaget som vi anlitat för parkeringsbevakning, vilket framgår av skyltar på våra fastigheter. Om det är möjligt att prata gärna direkt med personen eller lämna ett meddelande så att det inte händer igen.
-
Som hyresgäst är du är skyldig att betala hyran i förskott senast sista vardagen varje månad. Dina hyresavier skickas ut för varje kvartal. Varje hyresavi har ett eget OCR-nummer för varje månad och det är viktigt att du skriver in rätt nummer vid inbetalning. Hyran betalas med utskickad hyresfaktura med OCR nummer eller via autogiro. Ansök om autogiro via din internetbank. Hyran för samtliga lägenheter är fastställda i förhandlingar mellan fastighetsägaren och hyresgästföreningen.
Om hyran inte betalats i tid skickas en påminnelse. Om hyran därefter inte betalas efter förfallodagen får du ett inkassokrav från vårt inkassobolag, Swesum. Tänk på att du behöver betala påminnelseavgift och dröjsmålsränta när du betalar sent.
När du betalat ditt inkassokrav till Swesum informeras vi och skulden regleras. Om hyran fortfarande är obetald efter att du fått inkassokravet går ärendet vidare till Kronofogden. Tänk på att upprepade sena betalningar kan leda till att du förlorar ditt hyreskontrakt.
-
Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och strävar efter att lägenhetens temperatur ska ligga mellan 20-21 grader. Elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen. Då utomhustemperaturen varierar mycket mellan dag och natt är det svårt att hålla en stabil inomhustemperatur. Det kan bli en viss fördröjning i värmesystemet vilket gör att det tar ett tag för huset att värmas upp. När elementet har värmt upp rummet till rätt temperatur stängs det av. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute.
Vill du som hyresgäst kontrollera temperaturen själv, ska den mätas i mitten av rummet minst 1,5 meter från golvet. Kontrollera gärna att elementens termostater är fullt påskruvade. Tänk på att inte ställa möbler framför element, eftersom detta kan hindra uppvärmningen av lägenheten. Låt inte heller gardiner täcka termostaterna. Se till att ventiler i fönster är öppna och rengjorda för frisk luft i lägenheten.
-
På grund av säkerhetsrisk är det inte tillåtet att ställa upp något av följande på den gemensamma gården.
Partytält
Studsmatta
Pool
Hundgård
Nät på balkong
Trapp till balkong
Etc.
Om du är osäker på vad du får göra kan du alltid kontakta oss.
-
Du ansvarar själv för inköp och byte av samtliga glödlampor och lysrör inklusive ugnslampa och kylskåpslampa i din lägenhet. Tänk på att lämna gamla glödlampor, lågenergilampor och lysrör på kommunens återvinningscentraler.
Filtret (ej kolfilter) i din köksfläkt ansvarar Du som hyresgäst för att göra rent och byta ut i din spisfläkt eller spiskåpa. Tips! Gör rent fläktfiltret minst en gång i halvåret
-
Det är inte tillåtet att borra hål i badrummets väggar och golv. Detta beror på att dessa väggar vanligtvis har ett speciellt tätskikt för att förhindra att fukt kommer in i väggen och orsakar skador. Gör inte heller för många och för stora hål i lägenhetens övriga väggar. Använda rätt väggkrokar när du hänger upp något för att minimera att väggen skadas allt för mycket. Expanderskruvar får inte användas. Fettfläckar på tapet kan räknas som onormalt slitage och du kan blir ersättningsskyldig vid flytt. Använd med fördel sänggavel. Sätt gärna möbeltassar på stolar, fåtöljer och bord för att undvika att repa golvet.
-
Vi har inte några fasta intervall när det gäller målning, tapetsering och byte av golvmattor mm. Vi har valt att upprusta lägenhet för lägenhet i takt med att hyresgäster flyttar ut, eller på hyresgästens eget initiativ. Det är en process som både är effektiv och som ger hyresgästen valfrihet.
Utöver detta kan du välja att på egen bekostnad måla eller tapetsera din lägenhet, om så önskas. Då ska arbetet vara fackmannamässigt utfört och kulören inte vara extrem. Felaktigt materialval eller arbete kan leda till att hyresgästen blir ersättningsskyldig vid utflyttning. Prata med oss innan för att rådfråga och eventuellt kunna låna material innan du påbörjar tapetseringen eller målningen.
Om du tar bort exempelvis innerdörrar eller köksluckor behöver du spara dessa då det är vår egendom. Dom kan också behöva sättas tillbaka.
-
Vi är tacksamma om du, som hyresgäst, underlättar för oss vid snöskottning. Detta för allas trevnad. Se till att parkera bilar, cyklar och mopeder på anvisad plats. Plocka undan dina föremål som kan vara i vägen för snöröjningen. Hyresgäster som hyr parkeringsplats ansvarar för snöskottningen av sin egen parkeringsyta. Snön du skottar bort vill vi inte att du lämnar på parkeringen utan den ska dras till någon av snöhögarna.
Du behöver själv ta bort snö och is från din balkong då det kan utgöra en fara för andra.
-
Vi har rätt att komma in i lägenheten för att besiktiga, underhålla och reparera. Detta sker i dialog med dig. Vid situationer som anses vara av fara för fastigheten exempelvis brand och vattenläckage har vi rätt att gå in i lägenheten utan ditt tillstånd.
När det står klart att du ska flytta ut är du skyldig att visa lägenheten för bostadssökande.
-
För att få hyra ut din lägenhet i andra hand behöver du ha ett förstahandskontrakt och bott i nuvarande lägenhet i minst 12 månader. Du har endast rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand om vi samtycker till andrahandsuthyrningen eller om hyresnämnden har lämnat tillstånd. Du behöver göra en skriftlig ansökan till oss. Svekilag fastigheter godkänner andrahandsuthyrningar under begränsad tid, normalt ett år i taget. Önskas andrahandsuthyrningen sedan fortsätta behövs en ny förfrågan. En och samma andrahandshyresgäst kan hyra bostaden i andrahand i maximalt två år.
Giltiga skäl för andrahandsuthyrning är som följer:
Studier på annan ort
Tillfäligt arbete på annan ort
Prova på samanboende
Längre utlandsvistelse
Annan boende på grund av sjukdom eller ålder
Intyg och dokument ska bifogas med din ansökan (exempelvis intyg om provsamboende, anställningsavtal eller studieintyg/antagningsbesked, kopior på dina bokade biljetter för resan eller läkarintyg om beskriver det vårdbehov som behövs för den personen som är sjuk)
Om förstahandshyresgästen inte flyttar tillbaka till lägenheten ska en uppsägning ske tre månader innan den godkända perioden för andrahandsuthyrning löpt ut.
Innan du hyr ut din lägenhet i andrahand rekommenderas du att tänka på följande:
Upprätta ett skriftligt avtal mellan dig och din hyresgäst.
Skriva en förteckning över möbler med mera och besiktiga lägenheten.
Du får inte tjänar pengar på att hyra ut i andrahand. Samma hyra ska betalas med undantag av om ett påslag önskas finnas för en möblerad lägenhet. Då får du göra ett tillägg om höst 15 procent. Om el, bredband, tv-kanaler eller liknande ingår i hyran, får du bara ta betalt för dina egna kostnader.
Du ansvarar för att hyran betalas till oss i tid.
Du är ansvarig för att störningar inte förekommer under uthyrningen. Om det skulle inträffa är det du som riskerar att förlora ditt hyreskontrakt.
Meddela oss då du som förstahandshyresgäst återtar lägenheten i stadigvarande besittning.
I det fall olovlig andrahandsuthyrning sker kan detta leda till uppsägning av ditt hyresavtal.
Handläggningstiden för andrahandsuthyrning är cirka fyra veckor fr.o.m. det datum alla handlingar är kompletta d.v.s. när vi har fått in alla handlingar.
Du hittar blanketter gällande andrahandsuthyrning här. Du kan antingen skicka dessa via e-post info@svekilag.se eller posta dom till oss.
-
Du som hyresgäst har under vissa förutsättningar möjlighet att överlåta hyreskontraktet till annan person, förutsatt att du får vårt godkännande. En överlåtelse utan vårt godkännande innebär att du riskerar att förlora ditt hyreskontrakt. Vi tillämpar reglerna i hyreslagen.
En förutsättning för överlåtelse är att:
Den du önskar överlåta bostaden till är närstående till dig och att ni varaktigt har sammanbott (cirka tre år) och haft gemensamt hushåll exempelvis som sambo.
Du kan inte överlåta din bostad till en inneboende.
Det är du som hyresgäst som ska kunna styrka att förutsättningarna för överlåtelse är uppfyllda.
Personen som ska överta hyreskontraktet via överlåtelse måste i övrigt uppfylla våra grundkrav enligt uthyrningspolicyn.
Överlåtelse i samband med dödsfall kan en kortare sammanboende tid accepteras och det är dessa fall den som önskar att överta hyresavtalet som måste styrka att förutsättningarna för överlåtelse är uppfyllda.
Den som övertar hyresrätten övertar ansvaret för eventuella skador i lägenheten även om de inträffat innan överlåtelsen.
Du hittar blankett avseende ansökan om överlåtelse här. Du kan antingen skicka den via e-post info@svekilag.se eller posta den till oss.
-
Ny bostad inom Svekilag fastigheter
Vi har inte något internt kösystem för redan boende hos oss utan det är samma intresseanmälan som gäller för boende som icke-boende. För att vara aktuell för ett byte behöver du uppfylla våra grundkrav enligt uthyrningspolicyn, som du hittar här.
Utöver det gäller följande:Du ska ha ett förstahandskontrakt och bott i nuvarande lägenhet i minst 12 månader.
Du ska ha betalt hyran i tid och inte stört dina grannar.
Besiktning ska göras av nuvarande lägenhet före avtalsskrivning av ny lägenhet.
Du har tre månaders uppsägningstid.
Mellan hyresgäster
Önskar du byta lägenhet med någon måste bytet godkännas av oss. Du ska ha ett förstahandskontrakt och bott i nuvarande lägenhet i minst 12 månader. Den du vill byta med ska i övrigt uppfylla våra grundkrav enligt uthyrningspolicyn, som du hittar här. Hyresparten ska också sköta lägenheten i enlighet med den vårdnadsplikt som en hyresgäst har enligt hyreslagen. Bytesparten ska även i övrigt kunna iaktta sund het, ordning och gott skick inom fastigheten.
Beaktansvärda skäl för lägenhetsbyte är tillexempel:
ändrade familjeförhållanden.
väsentligt ändrade ekonomiska förhållanden med önskemål om lägre hyra
arbete eller studier på annan ort
väsentligt förbättrad bostadsstandard
Innan bytet kan genomföras ska lägenheten besiktigas och eventuella skador, installationer, ändringar eller onormalt slitage slutgiltigt regleras. Hyresavtal behöver också vara undertecknat av samtliga före in- och utflyttning kan ske. I det fall att olovlig byte sker kan detta leda till uppsägning av ditt hyresavtal.
Blanketter
Du hittar blankett avseende ansökan om lägenhetsbyte här. Du kan antingen skicka den via e-post info@svekilag.se eller posta den till oss.Handläggningstid
Handläggningstiden för lägenhetsbyte är cirka fyra veckor fr.o.m. det datum alla handlingar är kompletta d.v.s. när vi har fått in alla handlingar.Under juni-augusti handläggs inga bytesansökningar.
-
Vi vill veta om något inte fungerar som det ska. Som hyresgäst är du också skyldig att anmäla fel och brister i din lägenhet och i allmänna utrymmen, exempelvis tvättstuga, trapphus och förråd. När det fel som uppkommit i lägenheten inte kan åtgärdas på egen hand gör du en felanmälan till oss.
Felanmälan gör du enklast via hemsidan, mer information hittar du här. Tänk på att ange så detaljerad information som möjligt och komplettera gärna med bilder för snabbast möjliga åtgärd. Vi vill i första hand motta din felanmälan digitalt.
Telefonnummer vid akuta ärenden efter telefontid och på kvällar och helger: 090-206 64 75
Innan du skickar din felanmälan - prova fixa själv
Vissa fel kan du med bravur åtgärda själv. Här hittar du några enkla åtgärder att vidta som gör att du kan avhjälpa felet innan du skickar din felanmälan.
Stop i avloppet
Om du har stopp i handfatet: Du ansvarar för att rengöra från vattenlås och röret upp till silen. Börja med att kontrollera sil och vattenlås. Rengör och spola igenom det med varmvatten för att kontrollera att stoppet är lokalt. Använd gärna en vaskrensare och strumpsticka för att rensa röret. Plocka isär vattenlåset som finns under handfat.
Om du har stopp i golvbrunnen: Börja med att rensa bort hår och dylikt, på och under gallret i golvbrunnen. Golvbrunnen i badrummet går ofta att öppna i botten eller lyfta upp, så hår och liknande kan tas bort.
Om stoppet orsakats av dig som hyresgäst på grund av av oaktsamhet kan du bli debiterad för åtgärden.
Kök
För att fläkten ska fungera så bra som möjligt rekommenderas du att byta eller rengöra fläktfiltret minst en gång i månaden till exempel genom att lägga filtret i hett vatten och diskmedel över natten. Spola sedan av ordentligt.När det bildas is i frysen behöver du frosta av den. Då håller maten bättre och frysen drar mindre el.
Strömlös lägenhet
Om lägenheten är strömlös behöver du börja med att kolla om strömmen gått hos dig eller i hela området. Om det bara är hos dig kontrollera säkringarna i lägenheten och byt om dom är trasiga.Lyser inte lamporna säkerställ att kontakten till takbelysningen är rätt inkopplad. Om det finns tre hål kan den vara felvänd. Kontrollerna också att glödlampor, lysrör och glimtändare fungerar.
Tröga lås
Om fönstervreden eller låset till balkongdörren går trögt kan de smörjas med smörjmedel.Problem med tv eller bredband
Kontakta din tjänsteleverantör.